Zastanawiałam się ile tak naprawdę istnieje chorób, przy których niezbędna jest dieta eliminacyjna. Przeszukałam internety i szczerze się zdziwiłam. Z resztą, przewińcie stronę i zobaczcie sami.

Zacznę od tego, że nie znalazłam definicji stwierdzenia ‚choroba nieuleczalna’, ale wydaje się, że używa się go w momencie, kiedy nie ma magicznej tabletki, która spowoduje magiczne zniknięcie choroby (leki trzeba brać do końca życia). Medycyna jakby pomija fakt leczenia dietą i nie bierze jej w ogóle pod uwagę, tak dla przykładu:
cukrzyca typ 1 – bierzesz leki – możesz się wyleczyć – choroba uleczalna
cukrzyca typu 2 – bierzesz leki – będziesz je brać do końca – choroba nieuleczalna.
Chociaż diabetycy muszą utrzymywać specjalną dietę, medycyna jakby pomija fakt, że spożywanie odpowiednich pokarmów, a unikanie pozostałych może wyleczyć, a wręcz cofnąć cukrzycę. Myślę, że dlatego lekarze mają taki problem z celiakią – w głowach im się nie mieści, że dieta to lekarstwo.
Choroby przy których dieta pomaga, albo leczy (w porządku alfabetycznym):

  • ACHALAZJA PRZEŁYKU
  • ACHONDROPLAZJA
  • ADHD
  • AFTY/ PLEŚNIAWKI
  • AKROMEGALIA
  • ALERGIA POKARMOWA
  • ALKAPTONURIA
  • AMNEZJA
  • AMYLOIDOZA
  • ANEMIA / NIEDOKRWISTOŚĆ
  • ANGINA
  • ANOREKSJA
  • ARTRETYZM
  • ASTMA
  • ATAKSJA
  • AZS/ ŁZS
  • BĄBEL POKRZYWKOWY
  • BEZMOCZ
  • BEZDECH SENNY
  • BIAŁACZKA
  • BIEGUNKA
  • BIELACTWO
  • BOLESNE MIESIĄCZKI
  • BRUKSIZM
  • BULIMIA
  • CELIAKIA
  • CHOROBA ADDISONA
  • CHOROBA ALZCHEIMERA
  • CHOROBA CANAVAN
  • CHOROBA CROHNA
  • CHOROBA CUSHINGA
  • CHOROBA GLIŃSKIEGO I SIMMONDS’A
  • CHOROBA HUNTINGTONA
  • CHOROBA MENIERE’A
  • CHOROBA PARKINSONA
  • CHOROBA POPROMIENNA
  • CHOROBY SPICHRZENIOWE
  • CHOROBA STILLA
  • CHOROBA TANGIERSKA
  • CHOROBY TARCZYCY
  • CHOROBA THOMSENA
  • CHOROBA WIEŃCOWA
  • CHOROBA WILSONA
  • CUKRZYCA
  • CYSTYNOZA
  • CZERWIENICA PRAWDZIWA
  • CZKAWKA
  • DEPRESJA
  • DNA MOCZANOWA
  • DUSZNICA
  • EGZEMA
  • ENCEFALOPATIA WĄTROBOWA
  • ENDOMETRIOZA
  • FENYLOKETONURIA
  • GALAKTOZEMIA
  • GIGANTYZM
  • GRYPA JELITOWA
  • GRYPA/ PRZEZIĘBIENIE
  • GRZYBICA
  • HEMOCHROMATOZA
  • HEMOFILIA
  • HEMOGLOBINURIA
  • HIPERALDOSTERONIZM
  • HIPERANDROGENIZM
  • HIPERCHOLESTEROLEMIA
  • HIPERLEUKOCYTOZA
  • HIPERLIPOPROTEINEMIE
  • HIPERPROLAKTYNEMIA
  • HOMOCYSTYNURIA
  • HYPOHYDROZA
  • JASKRA
  • KARŁOWATOŚĆ
  • KOLKA JELITOWA
  • KOLKA NERKOWA
  • KSEROSTOMIA
  • LISZAJ
  • ŁOJOTOK
  • ŁYSIENIE
  • ŁUPIEŻ
  • MAŁOPŁYTKOWOŚĆ
  • MENOPAUZA
  • MIASTENIA
  • MIAŻDŻYCA
  • MIGRENA/ BÓL GŁOWY
  • MOCZÓWKA
  • MUKOPOLISACHARYDOZA
  • MUKOWISCYDOZA
  • NADCIŚNIENIE
  • NADMIERNA KRZEPLIWOŚĆ KRWI
  • NADWAGA/ OTYŁOŚĆ
  • NARKOLEPSJA
  • NERWICA SERCA
  • NERWICE
  • NERWOBÓLE
  • NEUROPATIA
  • NIEDOBÓR/ NADMIAR SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
  • NIEDOCIŚNIENIE
  • NIEDOCZYNNOŚĆ/ NADCZYNNOŚĆ KORY NADNERCZY
  • NIEDOMYKALNOŚĆ ZASTAWKI
  • NIESTRAWNOŚĆ
  • NIETOLERANCJA POKARMOWA
  • NIEWYDOLNOŚĆ KRĄŻENIA
  • OBRZĘK ŻYLNY
  • OPARZENIA
  • OPRYSZCZKA
  • PADACZKA
  • PAJĄCZKI NACZYNIOWE / ŻYLNE
  • PARESTEZJE
  • PASOŻYTY
  • PĘCHERZYCA
  • PLAMICA
  • PLĄSAWICA
  • PORFIRIA
  • POTNICA
  • PROBLEMY ZE WZROKIEM
  • PROBLEMY Z ZĘBAMI
  • PRZEPUKLINA ROZWORU PRZEŁYKOWEGO
  • RAK
  • REUMATYZM
  • RODZINNA POLIPOWATOŚĆ GRUCZOLAKOWATA
  • ROGOWACENIE SKÓRY
  • RUMIEŃ
  • SARKOIDOZA
  • SCHIZOFRENIA
  • SINIAKI
  • SŁABA KRZEPLIWOŚĆ KRWI
  • STWARDNIENIE ROZSIANE
  • STWARDNIENIE ZANIKOWE BOCZNE
  • SZUMY USZNE
  • TOCZEŃ
  • TRĄDZIK
  • UCHYŁKI PRZEWODU POKARMOWEGO
  • WGŁOBIENIE JELIT
  • WIELOTORBIELOWATOŚĆ NEREK
  • WIRUS BRODAWCZAKA LUDZKIEGO
  • WRZODY ŻOŁĄDKA
  • ZABURZENIA AFEKTYWNE DWUBIEGUNOWE
  • ZANIK MIĘŚNI
  • ZAĆMA
  • ZAPALENIE
  • ZESPÓŁ ANTYFOSFOLIPIDOWY
  • ZESPÓŁ BARTHA
  • ZESPÓŁ COSTELLO
  • ZESPÓŁ DOWNA
  • ZESPÓŁ EDWARDSA
  • ZESPÓŁ HELLP
  • ZESPÓŁ HIOBA
  • ZESPÓŁ LEIGHA
  • ZESPÓŁ LYNCHA
  • ZESPÓŁ MARFANA
  • ZESPÓŁ MORGAGNIEGO – STEWARTA – MORELA
  • ZESPÓŁ PRADERA – WILLIEGO
  • ZESPÓŁ RETTA
  • ZESPÓŁ RUBINSTEINA – TAYBIEGO
  • ZESPÓŁ TOURETTE’A
  • ZESPÓŁ TURNERA
  • ZESPÓŁ WILLIAMSA
  • ZESPÓŁ WISKOTTA – ALDRICHA
  • ZESPÓŁ WOLFA – HIRSCHHORNA
  • ZESPÓŁ WOLFRAMA
  • ZŁAMANIA/ SKRĘCENIA/ ZWICHNIĘCIA

Powoli przejdę do opisu konkretnych chorób. Zacznę od schorzeń związanych bezpośrednio z dietą:

CELIAKIA

Nieuleczalna
Choroba trzewna, w której jedynym lekarstwem jest dieta. Celiakom szkodzi gluten zawarty w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (który jest zanieczyszczony). Dla chorego, styczność z glutenem powoduje reakcje organizmu – zanik kosmków jelitowych, które odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych (patrz obrazek powyżej). Brak kosmków powoduje brak wchłaniania – czyli wszelkie objawy gastryczne oraz objawy niedoborów. Skórna odmianą celiakii jest choroba Dühringa. Szkodliwą dawkę określa się jako 20mg glutenu na 1 kg żywności. Tak dla porównania: okruszek chleba to jakiś 0,5g, czyli jakieś 250 razy za dużo!
Wykrywanie celiaki jest trudne i lekarzom w Polsce idzie to dość kiepsko (szacuje się, że 5% chorych wie o chorobie) Zdiagnozowanych jest około 1% populacji w Europie (około 380 000 osób w Polsce)
Nie będę się rozpisywać na ten temat, bo na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajdziecie wszelkie informacje.

ALERGIA POKARMOWA

Nieuleczalna (w większości)
W skrócie i uproszczeniu choroba polega na tym, że kiedy chory ma styczność z alergenem (czasami wystarczy zapach, lub styczność ze skórą), w jego ciele wytwarzane sa przeciwciała, po czym pojawiają się objawy. Siła i rodzaj objawów mogą być bardzo różne.
Zacznijmy od czasu reakcji: objawy mogą pojawić się od razu po kontakcie z alergenem, aż do kilku dni później. Zależy to od rodzaju wytwarzanych przeciwciał (IgE, IgG, IgA).
Objawy? Najsilniejszy to wstrząs anafilaktyczny (który może skończyć się śmiercią), poza tym to wszelkie objawy gastryczne (biegunki, zatwardzenia, wymioty), zmiany skórne (wysypki, przebarwienia, puchnięcie), ale też bóle głowy, stawów, wypadanie włosów, czy łupież.
Siła alergii – zależy od ilości wytwarzanych przeciwciał (im więcej, tym silniejsza reakcja). Niektórzy chorzy mają tak silną alergię, że sam zapach powoduje wstrząs anafilaktyczny, inni po spożyciu ‚śladowych ilości’ będą mieć jedynie wysypkę.
Co może uczulać? W zasadzie wszystko, nawet woda, ale najczęstsze pokarmowe alergeny pokarmowe to: jajo kurze, kazeina (białka mleka), ryby, owoce morza, seler, orzechy, zboża, cytrusy, truskawki, sezam.
Jedynym lekarstwem jest unikanie alergenów (brzmi tak prosto) i utrzymywanie diety eliminacyjnej. Wyżej napisałam, że w większości alergia jest nieuleczalna – dzieci często wyrastają z alergii (chyba przez kształtowanie się układu odpornościowego). Najgorsze jest to, że nie ma zasady co do ilości alergii tzn można być uczulonym na wszystko na raz.
Na alergię choruje do 8% dzieci (460 000 osób) i do 4% dorosłych (1 300 000 osób)

NIETOLERANCJA POKARMOWA

Nieuleczalna
Często mylona jest z alergią pokarmową, chociaż ma inne pochodzenie. Nietolerancja to brak odpowiednich enzymów, które pomogą strawić poszczególne składniki pokarmu. Przykładowo: nietolerancja laktozy to brak laktazy (enzymu rozbijającego laktozę do glukozy). Objawy są lżejsze niż w alergii, ale całkiem podobne: biegunki, wymioty, ból głowy, stawów itd.
Czego można nie tolerować? Laktozy, glukozy (stan przedcukrzycowy), fruktozy, histaminy (przechlapana sprawa), alkoholu…
Metoda leczenia – unikanie nietolerowanych produktów.
Z laktozą jest najłatwiej, ponieważ producenci dodają do nabiału laktazę (enzym) i sprzedają jedzonko bez laktozy.

W Polsce na nietolerancje laktozy choruje około 30% populacji (9,5mln osób)

CUKRZYCA

Typ 1 – uleczalna
Typ 2 – nieuleczalna

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny. Prościej? Jest sobie trzustka, która produkuje insulinę. Insulina to takie mróweczki transportujące glukozę do komórek ciała. Jak to działa poprawnie?
1. jesz obiad,
2. mózg szykuje się do produkcji insuliny
3. jedzenie przerabiane jest na glukozę
4. Trzustka uwalnia insulinę
5. Inulina przenosi glukozę do komórek
Kiedy coś w tym procesie idzie nie tak, pojawia się cukrzyca. Co może pójść nie tak?
– kiedy jesz za dużo cukru, trzustka nie daje rady z wytwarzaniem odpowiedniej ilości insuliny,
– kiedy jesz słodziki, słodsze od cukru (sprawdź tutaj), mózg nie nadąża poinformować trzustki, żeby wyprodukowała insulinę,
– kiedy jesteś otyły i Twoje naczynia krwionośne są pozatykane, to insulina nie ma jak przepchać glukozy do komórek ciała.
-….
Nie tylko cukier i węglowodany są związane z cukrzycą.
Jak powinna wyglądać dieta diabetyka?
– niskie spożycie mięsa – żeby nie zapychać żył
– wysokie spożycie kolorowych warzyw – witaminy, błonnik
– brak spożycia cukrów prostych – wiadomo, glukoza
– dużo roślin strączkowych – uzupełnienie białka, spowolnienie wchłaniania
– brak w diecie wysoko przetworzonych produktów
– Spożywanie olejów roślinnych, tłustych ryb
oprócz tego ważny jest ruch i dbanie o odpowiednią wagę ciała.
Brzmi strasznie? Nie wydaje mi się. To raczej dość normalna dieta, którą można nazwać zdrowym albo świadomym odżywianiem. Mało kto wie, że taki tryb życia może spowodować zatrzymanie cukrzycy i cofanie się choroby.

Na cukrzycę choruje około 8% społeczeństwa (około 3mln osób), czyli podobnie jak na alergię pokarmową. Widzicie różnicę w świadomości społeczeństwa na temat alergii i cukrzycy?
Moim skromnym zdaniem cukrzyca jest po prostu bardziej opłacalna dla przemysłu farmaceutycznego. Bez sensu leczyć ludzi dietą, skoro można im dać leki.

To były choroby bezpośrednio związane z dietą, teraz przejdę do innej, dużej grupy schorzeń – stanów zapalnych

ZAPALENIE

Uleczalne
Stany zapalne to bardzo obszerny temat, dlatego zacznę od definicji. Zapalenie to uporządkowany proces rozwijający się w tkance unaczynionej (czyli może pojawić się w każdym miejscu) pod wpływem czynnika uszkadzającego. Zapalenie może być spowodowane czynnikami: chemicznymi, fizycznymi, biologicznymi (zakażenie drobnoustrojami chorobotwórczymi) – ogólnie czynnikami egzogennymi (zewnętrznymi) lub endogennymi (wewnętrznymi). Celem zapalenia jest obrona organizmu. Proces zapalny powinien więc doprowadzić do usunięcia czynnika chorobotwórczego i pozwolić na powrót tkanki do stanu fizjologicznego (do zdrowia). Bardziej po ludzku: jest sobie patogen, który dostaje się do naszego wnętrza np:
– środek chemiczny – psik psik po oczach i już mamy zapalenie spojówek
– wrośnięty kamyczek, który dostał się do rany – miejscowy stan zapalny
– wredny wirus – zapalenie płuc.

Dowiadują się o tym obronne ciałka krwi i szybko płyną do miejsca zapalenia. Organizm produkuje ropę, próbując się pozbyć intruza. Wszystko jest ok, dopóki sytuacja się nie przeciąga. Czasami jednak nasz układ odpornościowy nie ogarnia i wtedy pojawia się przewlekły stan zapalny. Organizm atakuje coś, co bierze za intruza, np przy alergii wziewnej na roztocza. Przewlekłe zapalenie może prowadzić do atopii, łuszczycy (atopowe lub łuszczycowe zapalenie skóry), astmy. Leczenie? Antybiotyki, środki przeciwhistaminowe i leki łagodzące objawy. Alternatywa? Oczywiście – dieta.
Już dawno została opracowana dieta przeciwzapalna, jej zasady są proste. Istnieje specjalna piramida żywieniowa, ale nie lubię takich twardych podziałów, więc zrobiłam tę piramidę po swojemu (obrazek powyżej). Co należy jeść? Od góry, czyli od najrzadszych produktów:
Czerwone wino (dobrze się zaczyna, prawda?) – 1-2 lampki dziennie
suszone owoce – czasami,
jeśli brakuje Ci słodyczy, to możesz zajadać bakalie
Suplementy – codziennie
Chodzi tu o probiotyki, wit.D, i to czego może nam brakować, zwłaszcza na początku diety (selen, wit. E, minerały)
Herbata – kilka kubków dziennie
Dobrej jakości herbata czarna, biała, zielona, czerwona…
Przyprawy i zioła – dowolna ilość
Świeże, suszone, jednorodne, mieszane… o ziołach już pisałam, może czas na przyprawy…
Mięso – 1-2 razy w tygodniu
Większość źródeł mówi w tym miejscu o źródle białka, wymieniając mięso drobiowe i ewentualnie chudy, odtłuszczony nabiał, ale tak naprawdę nie powinno się spożywać ani jednego, ani drugiego. Ludzie po prostu nie wyobrażają sobie innego sposobu uzupełniania białka. W zasadzie ten pkt można pominąć
Grzyby – bez ograniczeń
Chodzi głównie o azjatyckie grzyby (shiitake, enokidake, maitake), ale nasze podgrzybki, prawdziwki i maślaczki również wchodzą w grę.
Produkty sojowe -1-2 razy dziennie
W Polsce ciężko dostać ziarno pełnoziarnistej soi i to nie modyfikowanej genetycznie, a tylko taka jest zgodna z opisywaną dietą. Wysoko przetworzone sosy sojowe się nie liczą.
Ryby i owoce morza – 2-6 razy w tygodniu
W Polsce lepiej wybierać ryby, ponieważ nie mamy bezpośredniego źródła owoców morza.
Zdrowe tłuszcze – 5-7 razy dziennie
Oliwa z oliwek, nierafinowane oleje tłoczone na zimno, orzechy, siemię lniane, awokado…
Strączki – 1-2 razy dziennie
I to tutaj mamy podstawowe źródło białka: fasola, soczewica, ciecierzyca, groch…
Makaron – 2-3 razy w tygodniu
Makaron razowy, gryczany, kukurydziany, ryżowy, z groszku, soczewicy…wybór jest ogromny
Ziarna – 3-5 razy dziennie
ryż, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, komosa ryżowa, amarantus, płatki zbożowe (takie surowe np owsiane – a nie śniadaniowe, przetworzone), otręby
Owoce – 3-4 razy dziennie
Warzywa – 4-5 razy dziennie
Niedopuszczalne są wszelkie przetworzone produkty: biała mąka, pieczywo, gotowce, nabiał, ciasta, ciastka, słodycze, cukier, alkohol wysokoprocentowy (wino musi wystarczyć).

GRZYBICA

Uleczalna
Grzybica to mało sympatyczna choroba. Może kojarzyć się z zewnętrzną stroną człowieka, czyli skórą, czy paznokciami. Wewnętrzna grzybica ciała najczęściej spowodowana jest grzybem Candida, inne grzyby atakują najczęściej podczas AIDS. Zajmę się tutaj Candidą. Grzybek ten naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka, ale tylko w niewielkich ilościach. Kiedy zażywamy antybiotyki, albo w inny sposób niszczymy florę jelitową, candida odżywa i się rozprzestrzenia. Leczenie kandydozy polega na… zmianie diety.
Candida żywi się cukrem, dlatego podstawą leczenia jest zrezygnowanie z całego cukru, nie tylko sacharozy i słodzików, ale też wszelkich owoców. Na początku trzeba zagłodzić grzyba, a potem odbudować florę jelitową. Jak to zrobić, możecie przeczytać tutaj. Kiedy poziom grzyba wróci do odpowiedniego poziomu, to można z powrotem jeść owoce i inne słodkie produkty, ale należy pamiętać o utrzymywaniu prawidłowej flory jelitowej.

Grzyby mogą zaatakować każdą część naszego ciała, a ich rodzajów, gatunków i odmian jest niezliczona ilość. Grzyby w układzie pokarmowym możemy leczyć dietą, ale kiedy zostaną zaatakowane mięśnie, czy kości, to dieta nic nie da – pamiętajcie o tym.

PASOŻYTY

Uleczalna
Pasożyty to wszelkie robaczki, które potrafią się w nas zagnieździć (pierwotniaki, nicienie, płazińce), na pewno kojarzycie tasiemca, owsiki, czy glisty ludzkie. Robaki atakują organizmy ze słabym układem odpornościowym, dlatego najczęściej chorują dzieci. Poza tym wszelkie orientalne podróże mogą (ale nie muszą) skończyć się niespodzianką w postaci nowych, małych mieszkańców.
Podstawą w obronie przeciwko pasożytom jest higiena oraz dbanie o prawidłową florę jelitową. Kiedy już zachorujemy, to medycyna podsuwa nam tabletki na pasożyty. Zabijają one około 90% robaczków, a te 10% najsilniejszych zostaje i mnoży się dalej. Obecnie leki na pasożyty są jak antybiotyki – większość już nie działa (sami do tego doprowadziliśmy).

Zostają nam alternatywne metody:
– biorezonans magnetyczny,
– różnego rodzaju kropelki i olejki (producenci zalecają również specjalną dietę)
– dieta przeciwpasożytnicza – jest to dieta lecznicza, po wyzdrowieniu trzeba ją zakończyć.

ZASADY DIETY PRZECIWPASOŻYTNICZEJ

Produkty całkowicie zakazane:
– cukier w każdej możliwej postaci, także owoce
– mięso (niektóre źródła mówią tylko o wieprzowinie)
– nabiał
– biała mąka (pieczywo, kluski, naleśniki…)
– alkohol (każdy)
– ryż
– produkty drożdżowe
– produkty przetworzone (gotowe dania, ketchupy, zupy w proszku…)

Produkty dozwolone:
– ziemniaki
– kukurydza, żyto, gryka, proso (kasza jaglana), owies
– pieczywo (nie pszenne) na zakwasie
– kwaśne owoce (kiwi, grejpfrut)
– zioła i przyprawy
– warzywa
– oleje tłoczone na zimno
– herbatki ziołowe
– soki świeżo wyciskane
– pestki i nasiona
– kiszonki (ogórki, kapusta)

produkty konieczne:
– czosnek (uwaga na wątrobę)
– pestki dyni
– olej z pestek dyni
– piołun
– olejek z oregano

Po takiej kuracji należy odbudować florę jelitową i w przyszłości dbać o zrównoważoną, zdrową dietę.

BAKTERIE

Uleczalna

Bakterie atakują nas z każdej strony, układ odpornościowy powinien sobie radzić, ale nie zawsze się to udaje. Kiedy zachorujemy, idziemy do lekarza, on daje antybiotyki i rozwalamy sobie całą florę jelitową, ale nie zdrowiejemy. Chociaż bakterie to nie tylko przeziębienia, dieta przeciwbakteryjna jest kojarzona głównie z wzmocnieniem odporności w sezonie zimowo-jesiennym. Główne jej zasady to:

– nie głodzić się, ale dostarczać odpowiednią ilość kalorii, żeby układ odpornościowy miał siłę walczyć
– wysypiać się. W czasie snu organizm się regeneruje
– spożywać 5 porcji warzyw dziennie, najlepiej na surowo
– zadbać o naturalne probiotyki, czyli kiszonki (kapusta, ogórki, kefir)
– wprowadzić do diety czosnek i cebulę, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne (można jeść, wdychać opary, pić w formie syropu, wcierać…)
– zwiększyć spożycie miodu, takiego naturalnego – również jest przeciwbakteryjny
– zadbać o odpowiednią ilość wit. C. Kiedy ‚coś Cię bierze’ możesz walnąć sobie ogromną (4x większą niż dozwolona) dawkę suplementu wit C – podobno działa.

Kiedy nie mamy na myśli przeziębienia, dieta przeciwbakteryjna może oznaczać pozbycie się ‚złych bakterii’ z układu pokarmowego. O tym można poczytać  w całym cyklu wpisach o jelitach: żywienie jelit,  Jelito grube – królestwo bakterii, Tylko spokój nas uratuje, czyli jak dbać o florę jelitową?

Rodzaje diet przy pozostałych chorobach postaram się systematycznie opisywać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *