Ostatnio zestawiłam mieszanki chlebowe
Dzisiaj złożyłam do kupy wszystkie pozostałe miksy, czyli mieszanki na ciasta, babeczki, naleśniki, kluski, gofry, pizze…

Zestawienie jest o tutaj

W ramach wyjaśnienia:
Pytajniki przy mieszankach Balvitenu oznaczają, że nie wiem jak to z tymi alergenami jest. Przy niektórych mieszankach tej firmy na stronie www jasno jest wyjaśniona możliwa zawartość alergenów (ze względu na używanie ich w zakładzie): soja, mleko, sezam, orzechy seler. Jednak na opakowaniach istnieją oznaczenia ‚bez soi’, ‚bez mleka’ itp.
Przy innych podobnych mieszankach, nie ma żadnej informacji o możliwej zawartości, ale na opakowaniach nie ma znaczków ‚nie zawiera’. Nie mam bezpośredniego dostępu do ich mieszanek, żeby poczytać info na opakowaniach.
Takie zamieszanie istnieje ze względu na zmiany zachodzące w Balvitenie. Zmienili skład mieszanek na część ciast (w hurtowniach są jeszcze stare), zmienili wygląd opakowań, wygląd strony www itd. Kiedy wszystko w Balvitenie się unormuje, to zamienię pytajniczki na odpowiednie znaczki.

Produkty firmy Labeta są sprowadzane przez jedną hurtownię, która przebudowuje właśnie swoją stronę www. Ostatnio próbowałam na translatorze tłumaczyć skład z czeskich stron, ale wychodzą straszne głupoty, nie tłumaczy połowy słów, a ‚bez lepku’ tłumaczy jako ‚pszenne’. Wolę poczekać, aż będzie dostęp do polskiej strony.

W kilku ciastach jest użyta żelatyna, nie jest to alergen, ale dla wegetarian zaznaczyłam to w ostatniej rubryce.


A teraz już omówię wyniki zestawienia.

Najlepsze mieszanki to:

  1.  Bezgluten
    Garmaż mix mieszanka na pyzy kopytka i kluski
    Taka mieszanka może się przydać, kiedy jedziemy do rodziny na obiad. Wystarczy dolać wody, uformować kluseczki i ugotować.
  2. Polfem
    Ciasto pierogowe
    – ciasto na naleśniki
    – ciasto na racuchy
    – ciasto na kopytka
    – mieszanka na biszkopt

    – mieszanka na szarlotkę/ tartę/ mazurek
    – mieszanka na ciasto drożdżowe

    Bardzo mi się podoba, że Polfem nie używa udziwnień typu lecytyny, emulgatory, konserwanty… Jedyny dodatek to proszek do pieczenia lub drożdże (tam, gdzie to konieczne). Pytałam również o możliwe zanieczyszczenia, ale mieszanki są wolne od wszelkich ‚może zawierać’. Super jest to, że w niektórych mieszankach firma  może zamieniać skrobię kukurydzianą na inną.
  3. Bauckhof
    ciasteczka owsiane
  4. Balviten
    mix for cake
    – bananowiec
    (ulepszony skład)
    – cytrynowiec (ulepszony skład)
    placki ziemniaczane
    Możecie się zdziwić, że bezowym znakiem oznaczyłam mieszanki z 2 dodatkami, ale te dodatki to tylko proszek do pieczenia, więc nic strasznego. Fajnie, że Balviten zmienia się na lepsze, być może za niedługo będę musiała poprawić zestawienia.
  5. Gluten Free Life
    Do it!
    GFL nie mają certyfikatu przekreślonego kłosa, więc jeśli używacie produktów tylko z kłosem, to zwróćcie na to uwagę.
  6. Hanneforth
    mąka tortowa bg
    – ciasto kruche
  7. Livity
    -muffiny amarantus – jabłko – cynamon
    -muffiny amarantus – wiśnia – chia
    Livity nie ma certyfikatu, ale ogólnie mają bardzo dobre składy. Powyżej są wymienione tylko dwie mieszanki, ale jak przejrzycie inne produkty, to zauważycie, że ich jakość jest wysoka.
  8. Pięć przemian
    – mieszanka do wypieku batonów z porzeczką

 

Biorąc pod uwagę ilość wszystkich sprawdzonych mixów, to tych bezowych (bez alergenów) jest całkiem sporo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *