W internecie często można spotkać grafiki dla wegan, czym zastąpić jajka w ciastach czy panierce. Tyle że jajka to nie tylko dodatek – bardzo często stanowią główny składnik dań. Jak zrobić jajecznicę, albo omlet bez jajek? Może być ciężko, ale da się uzyskać danie o podobnej konsystencji i smaku. Nie potrafię stworzyć zamiennika jajka na twardo, miękko i w koszulce, ale resztę jakoś damy radę. Pomijam sos holenderski, czy kogel-mogel, bo jeszcze nie znalazłam na nie sposobu. Poniższe zamienniki mają całkiem inne wartości odżywcze, dlatego zanim je wykorzystacie, sprawdźcie, czy są dla Was odpowiednie.

JAJECZNICA

Jeśli ktoś przez długi czas jadał jajecznice i nagle dowiedział się, że to koniec – może się załamać. Coś co w jakiś 70% odpowiada jajecznicy to jaglanka na słono.
Potrzebujesz:
– płatków jaglanych,
– mleko zwierzęce lub roślinne (można pominąć)
– nieaktywnych płatków drożdżowych,
– masła (lub innego tłuszczu)
– boczku/ wędliny/ kiełbaski (można pominąć)
– pieczarek (lub innych grzybów)
– cebuli/ czosnku/ pora
– suszonych albo świeżych pomidorów
– szczypiorku
– soli (najlepiej czarnej) i pieprzu, wędzonej papryki, ulubionych przypraw
– kurkuma do zabarwienia na żółto

Płatki trzeba ugotować w wodzie z solą i masłem (mlekiem), ilością wody można regulować konsystencję jajecznicy. Mięso (jeśli dodajesz) trzeba podsmażyć na tłuszczu z wędzoną papryką i łyżką płatków drożdżowych. Na tym samym tłuszczu trzeba podsmażyć cebulkę/ czosnek pora. Grzyby można podsmażyć osobno, ale trzeba je porządnie doprawić solą pieprzem, płatkami drożdżowymi.
Chodzi głównie o to, żeby dodać te same dodatki, które dajemy zwykle do jajecznicy, tylko wszystko bardziej doprawić i użyć koniecznie nieaktywnych płatków drożdżowych

FASZEROWANE JAJKA

Normalnie bierze się ugotowane jajko i robi się farsz, który wkłada się w miejsce żółtka. Smak jajka w tym wypadku ciężko odtworzyć, ale formę jak najbardziej.
Potrzebujesz:
– awokado
– płatki drożdżowe
– sól (czarna) i pieprz
– składniki na farsz
Wystarczy wziąć awokado i wyjąć pestkę. Łyżką można wydrążyć większą dziurkę na farsz. Połówkę awokado trzeba skropić cytryną żeby nie ściemniała, doprawić mocno solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi. Farsz można stworzyć dowolny (jak do jajek), ale dobrze dodać do niego jeszcze trochę płatków drożdżowych i wybierać mocno aromatyczne produkty (śledzie, wędzony łosoś, szynka szwarcwaldzka)

OMLET

Tutaj na pomoc przyjdzie nam ciecierzyca.
Mąkę z cieciorki trzeba zalać i moczyć przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Po wylaniu na gorącą i natłuszczoną patelnie smażymy placek, możemy go wsadzić też do piekarnika (farinata, fritata). To jest taka podstawa.
Żeby placek był puszysty można ubić wodę po cieciorce i dodać do placka.
Kiedy placek na patelni już się prawie zetnie, możemy dodać na górę to co lubimy:
– na słono – wędlinę, suszone pomidory, pieczarki itp i koniecznie czarna sól i płatki drożdżowe
– na słodko – dżem, świeże lub suszone owoce, cukier puder, miód z masłem orzechowym i takie tam, ale doprawić go możemy również czarną solą

PASTA JAJECZNA

Po wpisaniu  wyszukiwarkę ‚wegańska pasta jajeczna’ lub ‚pasta bezjajeczna’ wyskoczy Wam wiele różnych przepisów, które smakiem, konsystencją i kolorem przypominają do złudzenia oryginał. Podstawą takiej pasty może być kasza jaglana, soja lub ciecierzyca. Ważnym składnikiem są tutaj płatki drożdżowe i czarna sól, które nadają jajecznego posmaku,. Jeśli możecie jeść nabiał, dodajcie białego serka i masła. Jako zlepiacz dobrze sprawdza się wegański majonez.

BEZY

Bezowe ciasteczka, podkłady do tortu i ogólnie ubite białka w każdej sytuacji można zastąpić ubitą wodą z cieciorki w puszce (nie wiem kto wpadł jako pierwszy na ten pomysł, ale był geniuszem). Cieciorkową pianę stosuje się dokładnie jak białkową, tylko ubija się nieco dłużej.

KOTLETY JAJECZNE

Z takimi kotlecikami jest podobnie jak z pastą bezjajeczną. Dodaje się praktycznie te same składniki, dodatkowo odrobinę mąki z cieciorki i trzeba je usmażyć. Można tutaj użyć tofu (chyba, że macie alergię na soję) dla smaku, kurkumy dla koloru itp. Wystarczy wpisać w internety ‚kotlety bezjajeczne’ i znajdziecie kilka różnych przepisów na takie kotleciki

Zamienniki jajek w potrawach:

-jabłko (do ciast i chleba)
– banan (do ciast i słodkich racuchów)
– kalafior (majonez)
– awokado (majonez)
– siemię lniane/ chia (placki, ciasta bez wyrastania)
– masło orzechowe (słodkie ciasta, ciastka, racuchy)
– mąka ziemniaczana (sklejanie wszystkiego)
– mąka z cieciorki (sklejanie wszystkiego)
– ziemniak/dynia/ batat (siła sklejania jak jabłko)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *