Potrzebujesz:

100-200 g dyni
1 jabłko (lub banan) – albo oba na raz
3-4 łyżki oliwy
3-4 łyżki chia bądź siemienia lnianego
5-6  łyżek mąki z ciecierzycy
5-6 łyżek mąki kukurydzianej
2-3 łyżki skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej, tapioki)
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
woda

Jak zawsze, na początku jabłko lub banana musisz zbzitać na papkę.
Dynię należy potraktować jak cukinię w gofrach cukiniowych: najlepiej pokroić na drobne kawałki, lub zetrzeć na tarce, a potem zbzitać blenderem (kielichowy dobrze się sprawdza – wrzucasz dynię, dolewasz wody i robisz stanowcze bzzzziiiiiit). Dorzuć resztę składników i wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak jajecznica (taka średnio ścięta).

Nie zapomnij o oleju – bez niego gofry przyklejają się do powierzchni gofrownicy. Dynia ma dość słodki smak, dlatego ten rodzaj gofrów świetnie sprawdza się jako deser (ale nie tylko, ja je pochłaniam z boczkiem i musztardą).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *