Potrzebujesz:

1 średnia cukinia
1 jabłko (lub banan)
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki chia bądź siemienia lnianego
2-3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
2-3 kopiaste łyżki mąki z kukurydzianej
porządna szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczone
woda (niekoniecznie)

Jabłko lub banana musisz zbzitać na papkę (to jest Twoje jajko).
Surową cukinię również trzeba przerobić na papkę. Najlepiej pokroić na drobne kawałki, lub zetrzeć na tarce, a potem zbzitać blenderem. Każde warzywo będzie mieć inną zawartość wody, której nie trzeba odlewać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj mąki (proporcje cieciorkowej i kukurydzianej mniej więcej 1:1). Gdyby jednak ciasto było za gęste, dolej wody. Dorzucone siemię lub chia wciągną część wody (nie trzeba ich wcześniej zalewać). Cukinia lubi sól, dlatego wymaga stanowczej ilości.

Nie dodawałam cukru, ale dla miłośników słodkości, można dodać zbzitane daktyle, lub więcej banana.

Ze wszystkich rodzajów gofrów, które zrobiłam, cała rodzina uznała cukiniowe za najlepsze – jednogłośnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *