Wega艅skie gofry bez jajek, mleka, glutenu, pszenicy… i innych takich 馃槈

Kupi艂am gofrownic臋, bo mam do艣膰 suchych wafli, a ostatnio do艣膰 du偶o si臋 przemieszczam. Z alergi膮 na nabia艂, jajka, gluten i soj臋 nie jest 艂atwo podr贸偶owa膰, dlatego postanowi艂am znale藕膰 przepis na gofry.

Pierwsze gofry jakie zrobi艂am wysz艂y bardzo dobre, zostawi艂am jednego na drugi dzie艅, 偶eby sprawdzi膰 jaka b臋dzie jego jako艣膰 i by艂am zdziwiona bo smak i konsystencja by艂y bardziej ni偶 zadowalaj膮ce.

Potrzebujesz

1 jab艂ko
2-3 艂y偶ki oliwy
2-3 艂y偶ki chia b膮d藕 siemienia lnianego
3-4 kopiaste 艂y偶ki m膮ki z ciecierzycy
3-4 kopiaste 艂y偶ki niebieskiej m膮ki z kukurydzy
szczypta soli
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczone
woda

Jab艂ko miksujesz, mieszasz wszystkie sk艂adniki do konsystencji g臋stej 艣mietany i pieczesz.

Nie dodawa艂am cukru, bo jad艂am gofry na s艂ono. Jab艂ko w og贸le nie przeszkadza w wytrawnym smaku i po prostu zast臋puje jajko.

Mam pod dostatkiem niebieskiej m膮ki i 偶贸艂tej kukurydzianej (ale takiej z Meksyku), kt贸ra ma w艂a艣ciwo艣ci bardzo sklejaj膮ce, czyli ca艂kiem inaczej ni偶 dost臋pne w Polsce, zwyk艂e 偶贸艂te m膮ki kukurydziane. Nast臋pne przepisy b臋d臋 pr贸bowa艂a robi膰 z 艂atwiej dost臋pnych m膮k.

Gofry zjad艂am jak kanapki z ketchupem cukiniowym, mi臋sem wieprzowym, pomidorem, rukol膮 i papryk膮 …omniomniomniom…

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *