Moim zdaniem dodatek do jedzenia, jakim jest ketchup, powinien być aromatyczny, mocno doprawiony. Ketchup dodajemy głównie do wędlin, ale nikt ( chyba) nie je go łyżkami jak zupę. Z tego względu dodaję do cukiniowego ketchupu dużo mocnych smaków, które nie są super konieczne. Jeśli masz alergię na seler – pomiń go. Tak samo z czosnkiem i cebulą – lubisz mocne smaki, dodaj chili. Przy alergii na psiankowate (pomidor), zrezygnuj z przecieru pomidorowego, dłużej pogotuj ketchup, żeby więcej wody wyparowało. Zamiast curry można użyć innych ulubionych przypraw czy ziół (kminek, bazylia, oregano…)


Potrzebujesz:

2-3kg cukinia
250ml ocet0,5kg cebula
główka czosnku
½ seler
1-2 pietruszka
1-3 marchewka
250ml (szklanka) przecier/
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, curry (2-3 łyżki)
2-4 łyżki cukru

Zetrzyj cukinie na drobnym oczku (jeśli jesz marchewkę, pietruszkę i seler, to je też), porządnie posól (tak 1-2 łyżki) i gotuj….gotuj….gotuj…. Kiedy masa będzie już prawie całkiem rozbebłana, dodaj zblendowaną cebulę z czosnkiem. Niech sobie ketchup bulka powoli. W tym czasie zagotuj ocet z przyprawami i przecierem pomidorowym. Jak zacznie bulkać, dodaj do ketchupu, niech się jeszcze z 30min pogotuje. Sprawdź smak, dodaj przypraw, jeśli trzeba. Ketchup na ciepło ma bardziej octowy smak, na chłodno będzie łagodniejszy.

Ocet dodaje się na koniec, ponieważ  pod jego wpływem warzywa nie rozmiękną (już bardziej się nie rozgotują).

Przelej ketchup do wyparzonych słoiczków, zapasteryzuj i trzymaj w chłodnym miejscu. Nie wiem jak dług mogą wytrzymać, bo u mnie bardzo szybko znikają wszystkie słoiki 🙂

tutaj możesz pobrać pdfa z przepisem na ketchup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *