Przepyszne, maj贸wkowe, wiosenne, zielone, le艣ne pesto 馃檪
Potrzebujesz:
– szczawik zaj臋czy (czyli t膮 koniczynk臋, co si臋 je i jest taka bardzo kwa艣na)
– oliwa lub olej nierafinowany
– szczypta soli
– sezam lub s艂onecznik (ewentualnie orzechy)
– ewentualnie odrobina s艂odzid艂a (mi贸d, ksylitol, syrop klonowy, cukier)

Szczawik lubi rosn膮膰 pod drzewami i krzakami, na wiosn臋 ma wystarczaj膮co du偶o 艣wiat艂a na rozw贸j. Nie musimy si臋 martwi膰, 偶e zbieramy ca艂e po艂acie li艣ci. Ta ro艣linka rozmna偶a si臋 przez k艂膮cza, wi臋c je艣li nie wyrwiemy wszystkich korzeni, to sobie odro艣nie. Niestety szczawik jest ma艂o wydajny, z oko艂o 2l, kt贸re nazbiera艂am, zrobi艂am ma艂膮 miseczk臋 pesto (wida膰 na zdj)
Po nazbieraniu odpowiedniej ilo艣ci koniczynki, trzeba j膮 przebra膰 z robaczk贸w i korzonk贸w oraz (oczywi艣cie) wyp艂uka膰 porz膮dnie.
Przek艂adamy listeczki do ma艂ego garnuszka, podlewamy oliw膮 (u mnie olej z awokado, ale 艣wietnie sprawdzi si臋 olej s艂onecznikowy nierafinowany), miksujemy blenderem r臋cznym. 呕eby u偶y膰 blendera kielichowego, trzeba by nazbiera膰 oko艂o 10l koniczynki, inaczej jest za ma艂o, 偶eby chcia艂a si臋 zmiksowa膰. Miksujemy i dolewamy oliwy, tak 偶eby powsta艂a konsystencja lej膮cej si臋 papki (profesjonalne okre艣lenie). Na聽 koniec dodajemy szczypt臋 soli i je艣li potrzebujemy, to odrobin臋 s艂odzid艂a. Trzeba j膮 dobrze wymiesza膰, mo偶na jeszcze troszk臋 zmiksowa膰, 偶eby wszystkie dodatki si臋 rozpu艣ci艂y. Na koniec dorzucamy sezam, albo s艂onecznik (zw艂aszcza jak u偶yli艣cie oleju s艂onecznikowego), albo zmielone orzeszki. Wariacji jest ogrom.
Smak jest bardzo le艣ny, z ka偶dym dniem si臋 zmienia i staje si臋 mniej kwa艣ny. Pesto idealnie nadaje si臋 do makaronu i na kanapki.
Szczawik zawiera ogromn膮 ilo艣膰 wit. C i 偶elaza, ale tak samo jak szczaw ma du偶膮 ilo艣膰 szczawian贸w (st膮d nazwa) i osoby z kamienic膮 nerkow膮 nie powinni go je艣膰.

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *