Łatwa do zrobienia przystawka. Jeśli zastąpisz makrelę np wędzonym tofu, danie będzie wegańskie

Potrzebujesz:
– ciasto
10 łyżek niebieskiej mąki kukurydzianej (bluecorn)
5-8 łyżek oliwy (olej, smalec itp)
5-8 łyżek wody (lub więcej)

– farsz
1-2 awokado
1/2 makreli (lub wędzone tofu dla wegan)
2-4 łyżki oliwy
1/2 pęczka rzodkiewki
1 mała cebula
sok z cytryny (odrobina)
sól, pieprz

Zacznij od farszu. Awokado powinno być miękkie, takie do rozbebłania widelcem. dodaj oliwę (ja użyłam oleju z awokado). Makrelę dokładnie obierz, żeby nie było ości, jeśli awokado było niewielkie, wystarczy 1/2 ryby. Rzodkiewkę zetrzyj na grubym oczku, odciśnij i dodaj do całości. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Wymieszaj wszystko razem, skrop cytryną, dodaj sól i pieprz do smaku (najpierw spróbuj, makrela jest dość słona). Dorzuć do farszu pestkę z awokado, żeby nie ściemniał i wsadź go do lodówki.

Teraz zajmij się ciastem. Wymieszaj wszystkie składniki, ciasto powinno być trochę rzadsze niż na pierogi. Do lepienia placków, użyłam specjalnej (i jakże profesjonalnej) maszynki, ale możesz użyć swojej kreatywności i ‚rozpłaszczyć’ placki czymś innym. Chodzi o to, żeby kulkę ciasta, wielkości orzecha włoskiego, nacisnąć czymś płaskim, do uzyskania cieniutkiego placuszka. Możesz odciąć brzegi, żeby powstał prostokąt (łatwiej je zwinąć).

Rozgrzej patelnię do naleśników, jak będzie gorąca, zmniejsz ogień i smaż placuszki bez tłuszczu. Najlepiej na bieżąco lepić i smażyć.
Gotowe placki przykryj talerzem i poczekaj aż wystygną. Dzięki przykryciu nie wyschną.
Na koniec nałóż farsz na placki, zwiń, wbij wykałaczki i pokrój.

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *