Nie jest to dokładny przepis Ormiański, jedynie zainspirowany przepisem na szpinak z orzechami z książki, którą znalazłam smacznego

potrzebujemy:
orzechy włoskie – pół paczki czyli ok 70-80g
szpinak świeży lub mrożony – 150 g
masło klarowane
łyżkę mąki z cieciorki
cebulę
sok z cytryny
sól, chili, cukier (słodzidła)

do tego u mnie kurczak i makaron ryżowy. Sos jest pyszny również w wersji wegetariańskiej, czyli z samym makaronem.

Orzechy mielimy, ta żeby zostały nieduże kawałeczki, na patelni rozgrzewamy porządną łychę masła, dodajemy łyżkę mąki i delikatnie podsmażamy (trzeba uważać, żeby masło się nie przypaliło), dorzucamy orzechy i płaską łyżeczkę cukru. Cały czas mieszamy i trzymamy na małym ogniu. osobno w garnku dusimy szpinak z odrobiną masła. Do sosu dolewamy wody co jakiś czas. Osobno podsmażamy kurczaka i gotujemy makaron (u mnie ładnie zajęłam wszystkie 4 palniki, bo na ostatnim grzeję rosołek dla pieska). Jak się nam szpinak udusił, to wrzucamy go na patelnię do sosu, uważając żeby się orzechy na maśle nie spaliły. Cebulkę osobno drobno pokrojoną podsmażamy na maśle i też dorzucamy do sosu. Dodajemy sok z cytryny (mi zeszło prawie połowa cytrynki, ale to zależy od smaku, trzeba próbować), sól, chili i ewentualnie jeszcze troszkę cukru.

pobierz przepis na sos szpinakowy z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *