potrzebne produkty:
– płatki ryżowe – 1 łyżka
– płatki jaglane – 1 łyżka
– płatki owsiane – 1 łyżka
– płatki gryczane – 1 łyżka
– płatki quinoa -1 łyżka
można wykorzystać jakiekolwiek inne płatki – razem powinny być co najmniej 4 łyżki (mała porcja dla 1 osoby)
– mleko kokosowe – 4 łyżki – lub inne mleko (najlepiej roślinne)
– masło klarowane (lub zwykłe) –
– daktyle suszone bez pestek – 4-6 szt (lub łyżka syropu klonowego/ z agawy/ miodu)
– wiórki kokosowe – 4 łyżki
– dowolne bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy, sezam, nasionka chia)
– szklanka zimnej wody – 250ml
– mała szczypta soli

wykonanie:

1. Do garnka wsypać płatki i przemieszać
2. dodać sól, łyżkę masła i mleko
3. daktyle pokroić drobno i wrzucić do garnka (jeśli używasz syropu, pomiń ten krok)
4. Wrzucić wiórki kokosowe i bakalie
5. wlać wodę do garnka
6. Pomieszać dokładnie
7. Postawić na piec, gotować na małym ogniu około 3-5min ciągle mieszając. Gotując krócej owsianka jest bardziej płynna.

Możliwości wykonania -Anki jest niezliczona ilość, możesz wykorzystać różne płatki, w różnych proporcjach, dodawać przeróżne suszone owoce, bakalie, albo świeże truskawki czy jagody, ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *