czasami nachodzi mnie ochota na porządną pizze. Kiedyś znalazłam przepis na internecie, trochę go zmodyfikowałam i taaadaaam! Jest!
całkiem bezglutenowa…bez jajek…bez mleka…bez drożdży…bez sensu …ale za to ze smakiem 😀
Przepis jest w proporcjach na 2 pizze (24cm średnicy)
Ciasto:
8 łyżek kaszki kukurydzianej
8 łyżek mąki z cieciorki
4 łyżki skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej albo innej)
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody (lub bg proszku do pieczenia)
1 łyżeczka soli
woda
ewentualnie dodatkowe przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn itd)
Dodatki:
– sos pomidorowy lub szpinakowy (podsmaż pomidory lub szpinak na oliwie z czosnkiem i już)
-oliwki
– wędlina, boczek, kurczaczek (pokrój w kostkę i podsmaż z przyprawami i ziołami)
– kukurydza
– ananas
– papryka
– jajko
– ser żółty (taki normalny albo wegański)
– brokuły
– świeża bazylia
– fasolka
– pieczarki
– inne grzybki 😉
więcej chyba się nie zmieści…

suche produkty mieszamy razem (kaszkę dajemy na sucho, nie gotujemy jej!), dodajemy oliwę i dolewamy tyle wody, żeby powstało ciasto gęstości budyniowej (może być troszkę rzadsze). Ciasto na chwilkę odstawiamy – około 30min jest optymalnie, w tym czasie przygotowujemy produkty na pizze i nastawiamy piekarnik na ok. 200 st.
Bierzemy dużą patelnię (24cm), najlepiej z nieprzywierającym dnem, dajemy troszkę tłuszczu i na rozgrzaną patelnie wylewamy połowę ciasta. Nie obracamy! Zdejmujemy kiedy spód już prawie miałby się przypalić, a góra będzie lekko ścięta. Kładziemy pizze na blaszce, układamy wszystkie dodatki jakie się nam zmieszczą i pizza ląduje w piekarniku na 5-10min.
Smacznego!

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *