Dzisiaj będzie na ostro. Jeśli myślisz, że sos grzybowy, to ‚tylko’ sos grzybowy, musisz spróbować tego.

Potrzebujesz:
0,5 kg pieczarek
garść suszonych grzybów
1 duża cebula
200-300ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
sok z limonki
1 łyżka skrobi (do zagęszczenia sosu)
tłuszcz do smażenia (oliwa, masło itp)
sól


Suszone grzyby zalej odrobiną mleka kokosowego, możesz dolać trochę wody, najlepiej zrób to rano, żeby moczyły się kilka godzin.
Pokrój pieczarki na duże kawałki, podsmaż porządnie z cebulką, nie zapomnij ich posolić. Dolej odrobinę wody, tak żeby grzybki mogły się dusić, dodaj suszone grzyby (razem z mlekiem kokosowym). Przykryj patelnię, niech sosik się dusi. Do pozostałego mleka dodaj pastę curry, wymieszaj porządnie. Dolej do mleka trochę wody i wymieszaj. Dodaj mleko z pastą do sosu, przemieszaj i duś dalej. Sos jest gotowy, kiedy suszone grzyby są miękkie. Jeśli sos jest za ostry, dodaj sok z limonki. Do zagęszczenia użyj dowolnej skrobi (ziemniaczana, z tapioki, kukurydziana itd): łyżkę skrobi zalej zimną wodą, wymieszaj (konsystencja ciasta naleśnikowego) i dodaj do gorącego sosu. Pogotuj chwilę, mieszając, aż zgęstnieje. I już.

Z plackami z cukinii smakuje superowo. Z makaronem gryczanym jest równie pyszny. A Ty z czym wszamasz ten sosik?

pobierz przepis na sos grzybowy po tajsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *