Wygląda jak zwykły polski obiad? Niespodzianka! 😉

potrzebujemy:
– żeberka (u mnie chyba koło 70dag)
– puszkę brzoskwiń w zalewie
– sok z cytryny (ćwiartka, albo niecałe pół, jak kto woli 😛 )
– mleko kokosowe (ze 2 łyżki) – można pominąć
– świeży imbir (lub w proszku)
przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka, kardamon, kolendra, goździki, chili,
można dodać też czosnku i cebuli – dla tych co nie lubią za słodko
a i jeszcze trochę tłuszcz do smażenia się przyda (smalec, olej, co kto woli)

Żeberka kroimy na pojedyncze paski (po jednej kosteczce na kawałek) – wtedy szybciej się uduszą i ładnie wyglądają. Możesz je również pociachać po 2-4 kosteczki, dłużej się będą dusić, ale wtedy masz gotowe porcje. W głębokiej patelni (rondlu) mocno rozgrzewamy tłuszcz, w tym czasie żeberka solimy i obsypujemy dość obficie słodką papryką, kurkumą i kardamonem (imbirem w proszku). Smażymy porządnie z każdej strony. To jest moment, kiedy wrzucasz czosnek i cebulę, o ile tak postanowiłeś. Brzoskwinie wyciągamy z zalewy i miksujemy (albo kroimy na drobno). Jak mamy pięknie zarumienione mięso, dolewamy wodę z brzoskwiń, dodajemy 2-3 goździki i kolendrę, zmniejszamy ogień i dusimy 1-1,5h pod przykryciem (większe kawałki potrzebują 2-3h). Co jakiś czas trzeba zaglądnąć, czy nic nie wybucha 🙂 Specjalnie nie podaję dokładnej ilości owoców, ponieważ to zależy od preferencji głodnego, słodkości brzoskwiń, ilości żeberek itd.
Jeśli bardzo ‚nie wiesz, co robić’ dodaj połowę puszki i dorzucaj po trochu w razie potrzeby.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy sos, tak długo aż wyparuje nam woda (chyba że zależy nam na większej płynności sosu) dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, chili, jeszcze trochę kardamonu. pod koniec podgrzewania kroimy cienkie plasterki imbiru (4-5 szt) i dorzucamy do sosu, żeby przeszedł smakiem i zapachem.

Zauważyłam, że na diecie ludzie dopiero uczą się gotować, więc jeśli masz jakiś problem z przygotowaniem dania, zostaw komentarz pod postem, a ja szybciutko odpowiem 🙂

Pobierz przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *