‚ADAS BI HAMOD’
(tak podobno w oryginale nazywa się ta potrawa)

Zupa jest łatwa do zrobienia, a składniki są dostępne bez problemu w każdym sklepie.

Potrzebujesz:

1 szklanka zielonej soczewicy
2-3 l wody
1/2 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 łyżeczka kolendry
3-5 łyżek oliwy
1-2 duże ziemniaki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wyciągnij go wcześniej, żeby miał czas się rozmrozić (przynajmniej częściowo). Soczewicę przepłucz, zalej wodą i gotuj aż będzie się rozwalać (jakieś 30min). W czasie gotowania soczewicy przygotuj resztę składników. Po tym czasie możesz zbzitać zupę blenderem, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do soczewicy, dopiero teraz dodaj sól (około pół łyżki). W tym czasie pociachaj świeży szpinak na drobno (lub grubo, jeśli pływają Ci liście w zupie), kiedy ziemniaki już prawie będą gotowe dodaj posiekany lub rozmrożony szpinak. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oliwie razem z kolendrą (mielona jest lepsza niż cała), pod koniec dodaj przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze chwilkę. Wlej oliwę z przyprawami do zupy zaraz po szpinaku, przemieszaj wszystko razem. Dodaj jeszcze soli i pieprzu. Pogotuj chwilę, aż smaki przegryzą się razem. Na koniec dodaj soku z cytryny.

 

Zupa jest bardzo łagodna i delikatna w smaku. Jest raczej mdła, dlatego zasmakuje ludziom o niewygórowanym podniebieniu. Smakuje również osobom starszym, nie wiem jak z dziećmi, bo tam pływają różne rzeczy… ale warto spróbować.

Pobierz w pdf przepis na zielona zupa z Libanu


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2018

One Thought on “Zielona zupa z Libanu”

  • Ta zupa jest pyszna i pożywna. Ratuje mi obad zawsze jak nie mam pomysłu co ugotować. 😉 Fajnie, że trafiłam na ten twój przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *