Jak zrobić naleśniki bez mąki pszennej, jajek i mleka?
Na początku wydaje się to mało możliwe, a raczej zupełnie niewykonalne.

Nic się nie bójcie, nadlatuje z pomocą.
Banalne w wykonaniu, o pięknym kolorze:

mąka z cieciorki
woda
szpinak (rozdrobniony)
sól

mieszamy mąkę z wodą, tak żeby powstało bardzo rzadkie ciasto (mocno lejące się) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (co najmniej 1 godz). Szpinak rozmrażamy (ja wsadziłam do parowego garnka przy gotowaniu kurczaka) i dodajemy do ciasta, solimy i miksujemy. W zależności od ilości użytego szpinaku, zmieniamy kolor naleśników. Zmienia się nie tylko kolor, ale też sprężystość naleśników. Można je swobodnie wyginać, zawijać i nie pękają! Bardzo łatwo się je smaży. Przepyszne są z masłem orzechowym i miodem, ale z wytrawnym wsadem też będą pyszne. Suche nie smakują zbyt dobrze, ale to raczej kwestia dobrania przypraw.
I już… Smacznego!

Tutaj możesz pobrać przepis na zielone naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *