Przejrzałam swoje książki i znalazłam dużo ciekawych pozycji. Jest w nich dużo ciekawych informacji, porad, przepisów….
Nie jestem w stanie przekazać Wam tej wiedzy na raz, nie potrafię się też zdecydować od czego zacząć. Dlatego pozwolę Wam zdecydować, ale najpierw opiszę króciutko każdą książkę:

1. KUCHNIA BEZ KOMPLEKSÓW zawiera podstawowe informacje o początkach gotowania np ile to jest szczypta, jak ugotować makaron itp. książka jest z 1983, ma ciekawe kruczki z poprzedniej epoki i genialne zdjęcia np jak wygląda mikser.

2. NIE TYLKO DLA JAROSZÓW przepisy i porady z 1987 roku da osób nie jedzących mięsa (co ciekawe podroby, smalec i skwarki są uważane za dania wegetariańskie), mimo niezbyt fachowego podejścia, w książce znajdują się ciekawe informacje i dania.

3. KUCHNIA ORMIAŃSKA przepisy z Armenii, dostosowane do Polskich realiów, nie wszystkie przepisy da się przerobić na bezowe (zawierają zbyt dużo alergenów), ale niektóre są naprawdę niesamowite.

4. SMAK ZDRWIA podtytuł brzmi ‚zasady prawidłowego odżywiania’. Z książki można się dowiedzieć szczegółów, jak działa maszyna naszego organizmu np. jak niedobór jednego składnika może uruchomić lawinę zdarzeń i problemów. Idealna pozycja dla osób chcących się odżywiać zdrowo

5. PRZYGODA KULINARNA przepisy z całego świata (Meksyk, Chiny,Iran, Maroko…) dostosowane do polskich realiów. Ciekawe jest to, że książka zawiera oryginalne przepisy, a obok przerobione na nasze. Obecnie w sklepach dostępne są orientalne produkty (a przynajmniej więcej, niż 30 lat temu) i można korzystać z oryginałów, a książka nie jest w stanie się ‚przeterminować’

6. KUCHARKA LITEWSKA przepisy i porady zapisane staropolskim językiem z 1938 roku. Przepisy pochodzą z wcześniejszych lat, w tym wydaniu poprawiono tylko miary – zrezygnowano z funtów, łutów (łut?), kwart i garnców, a wykorzystano litry i kilogramy

7. PRZETWORY DOMOWE porady i przepisy na przetwory z owoców, warzyw, mięsa. Kiszenie, solenie, pasteryzowanie, utrwalanie przez cukier, suszenie, marynowanie, wędzenie…

8. JELITA WIEDZĄ LEPIEJ czyli opowieść o naszym układzie pokarmowym. W sumie mniej jest tutaj informacji o nas, a więcej o życiu (bakteriach), które w nas się znajduje. Najważniejsze są chyba rady o tym jak zadbać o florę w naszych jelitach.

9. KUCHNIA POLSKA przepisy typowo polskie, które chce przerobić na bezowe, tak żeby bigosy, pomidorowe i szarlotki mógł jeść każdy alergik

Zdecyduj, która pozycja jest dla Ciebie najbardziej interesująca i zrób ‚klik’ w odpowiednim miejscu. Przez najbliższy czas będę pisała posty o wiedzy zaczerpniętej z 2-3 książek, które wybierzecie.

Która książka najbardziej Cie interesuje?

View Results

Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *